Czy wiesz, że

Według badań przeprowadzonych na znakowanych smoltach łososia w Szwecji, Finlandii i Rosji stwierdzono, że z każdych 1000 sztuk wypuszczonych smoltów uzyskuje się nie mniej niż 700 kg masy  połowowej ryb, co odpowiada ok. 175 sztukom, przy założeniu średniej wagi wynoszącej 4 kg. Efektywność zarybień smoltem sięga więc 17,5%.
Przy zarybianiu żerującym wylęgiem na każde 100 000 sztuk spływa do morza w formie smoltów od 1000 do 2000 ryb, co stanowi 1 do 2%. Potwierdzają to też badania Egglishaw’a (1984) oraz Szczerbowskiego (1993), wskazujące, że przeżywalność łososi od stadium wylęgu do stadium smolt wynosi od 1 do 3%.

Straty muszą też wystąpić w warunkach hodowlanych, aby doprowadzić łososie od wylęgu do stadium smolt. Nie mniej, z punktu widzenia efektywności połowowej oraz ilości ryb, które przystąpią do rozrodu, zarybienie smoltem jest korzystniejsze. Nie brane są tu pod uwagę zależności ekonomiczne oraz biologiczne, związane np. z przenoszeniem chorób do naturalnego środowiska.
Oceń artykuł: 
0
Brak ocen
Oceniać mogą tylko zalogowani użytkownicy.

Kategoria: